Nieuws
Verhalen in Veiligheid
Wat doe je met ongevallen die je liever niet registreert? Gewoon een laagje tippex aanbrengen en poef ze zijn weg. Dit kan gebeuren door werknemer, werkgever of verzekeraar. Gaande van een eerder onschuldige EHBO tot de ernstige of zelf dodelijke arbeidsongevallen. De redenen en werkwijzen zijn zeer uiteenlopend. Bart doet al jaren onderzoek naar deze niet geregistreerde ongevallen. Bart heeft als missie deze ongevallen onder de aandacht te brengen. Hij heeft er een pakkende titel voor verzonnen: tippexongevallen. Lees dan deze whitepaper: https://tippexongeval.be/
De Natuurladder
Steeds meer mensen vinden het belangrijk om duurzamer te werken. De Natuurladder is een middel voor de bouwsector om duurzaamheidsambities door te voeren in de praktijk. Het grootste deel van het Nederlandse natuurgebied ligt naast onze spoor- water- en snelwegen. In de bouw liggen dus grote kansen om de biodiversiteit te herstellen en klimaatverandering tegen te gaan. De Natuurladder gaat uit van het idee dat de sleutel tot natuurvriendelijker bouwen niet in maatregelen van bovenaf ligt, maar in de bewustwording en cultuur binnen de bouw en bij de mensen die projecten uitvoeren.
De eerste versie van de Natuurladder is ontwikkeld door Dura Vermeer en Heijmans. Zij zijn hiervoor geïnspireerd door de Veiligheidsladder. De ladder bestaat uit 5 tredes. Door het volgen van een matrix, kan iedereen zelf berekenen op welke trede een project zich bevindt. De ladder wordt door een project ingevuld, niet door de organisatie.
Verschillende Nederlandse bouwbedrijven gaan de ladder gebruiken. De tool is een meetinstrument, maar de Natuurladder wordt vooral gebruikt om bewustzijn te creëren en kennis te vergroten. Het is een gespreksstarter. Het vraagt: ben je op de hoogte van? Hoe zitten mensen in de wedstrijd? De bijbehorende maatregelen volgen daaruit vanzelf.
Houd onze social media in de gaten voor nieuwtjes over veiligheidscultuur, sociale veiligheid, fysieke veiligheid en meer!